Zo werkt Social Return wél

Hoewel Social Return (SROI) in vrijwel elke organisatie toepasbaar is, ervaren zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers uitdagingen. De sleutel tot succes ligt in bewustwording, maatwerk en samenwerking.

Bewustwording creëren over Social Return

Verandering begint bij bewustwording. Voor opdrachtnemers is het cruciaal om te begrijpen welke mogelijkheden Social Return biedt, ook al zijn deze niet altijd duidelijk in de opdracht. Vaak missen opdrachtgevers nog de kans om hun doelen en ambities helder te vertalen naar concrete Social Return verplichtingen. Hoe beter de vraagstelling van de opdrachtgever, hoe groter de kans op een goed antwoord van de opdrachtnemer.

Trainingen en betrokkenheid bevorderen

Opdrachtgevers kunnen baat hebben bij een beter begrip van de uitdagingen en mogelijkheden voor opdrachtnemers. Aan de andere kant moeten opdrachtnemers de opdrachtgever al bij de formulering van de aanbesteding betrekken, bijvoorbeeld via marktconsultaties of door vragen te stellen in de vragenronde. Daarnaast helpt het om de projectleider Social Return van de opdrachtgever vanaf het begin te betrekken bij het opstellen van het Plan van Aanpak. Dit creëert bewustwording aan beide kanten.

Maatwerk als de sleutel tot succes

Het standaard bouwblokkenmodel biedt duidelijkheid over de Social Return waarde van bepaalde doelgroepen, maar garandeert geen duurzame oplossingen. Het is niet de bedoeling om medewerkers te ontslaan zodra ze geen Social Return waarde meer hebben. Staar u dus niet blind op enkel personele invulling, maar kijk naar de bredere mogelijkheden om sociale impact te realiseren. Grote, langdurige projecten kunnen zich bijvoorbeeld beter lenen voor personele invulling, terwijl kleinere opdrachten wellicht een alternatieve invulling vragen. Kies altijd een aanpak die past bij de aard van uw organisatie en (indien mogelijk) de opdracht.

Kies Social Return doelgroepen die passen bij uw organisatie

Niet elke Social Return doelgroep is geschikt voor elk bedrijf. Een erkend leerbedrijf is bijvoorbeeld beter geschikt voor BOL-/BBL-trajecten, terwijl bedrijven die een VOG vereisen minder geschikt zijn voor de inzet van ex-gedetineerden. Het is belangrijk om pragmatisch te kijken naar welke doelgroep het beste past bij de opdracht en uw organisatie en processen. Overweeg bijvoorbeeld jobcarving om uw organisatie beter af te stemmen op bepaalde doelgroepen. Gemeenten en het UWV kunnen u hierbij adviseren om een goede match te vinden.

Denk in alternatieven

Als uw organisatie geen ruimte biedt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen, zijn er alternatieve mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan stageplekken, werkervaringsplekken, sociaal inkopen, of maatschappelijke activiteiten (MVO-activiteiten). Veel bedrijven voeren al zulke activiteiten uit zonder ze als Social Return te bestempelen. Door hier anders naar te kijken, kunt u alsnog voldoen aan uw Social Return-verplichtingen.

Flexibiliteit en inspelen op actualiteiten

Social Return gaat over actuele sociale vraagstukken. Soms kunnen onverwachte gebeurtenissen, zoals de oorlog in Oekraïne, leiden tot nieuwe mogelijkheden om Social Return in te vullen. Veel opdrachtgevers staan open voor bedrijven die extra inspanningen leveren op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid. Ons advies is om altijd in gesprek te blijven met uw opdrachtgever over de invulling van Social Return, zodat u flexibel kunt inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Heeft u dit al in praktijk gebracht? Wij horen graag uw succesverhalen!

Hulp nodig? Neem contact op met SROI Specialist voor advies en ondersteuning bij het realiseren van uw Social Return ambities.