Koningsschot 45B 3905 PR Veenendaal
info@sroispecialist.nl

Wat is Social Return?


Social Return, of Social Return On Investment (SROI), is het idee dat bedrijven en de overheid samenwerken om mensen die moeilijk aan een baan komen, te helpen aan werk. Dit gaat over mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals dat heet. Denk aan iemand die lang zonder werk heeft gezeten, mensen met een handicap, of anderen die het niet makkelijk vinden om een baan te vinden.

De overheid gebruikt Social Return om bedrijven aan te moedigen (of soms te verplichten) om deze mensen een kans te geven. Dit gebeurt vaak als de overheid een opdracht geeft aan een bedrijf. Ze zeggen dan bijvoorbeeld: “Oké, je mag deze klus voor ons doen, maar we willen dat je ook mensen in dienst neemt die het moeilijk vinden om werk te vinden.”

Voor bedrijven betekent dit dat ze, als ze een opdracht van de overheid willen, niet alleen geld verdienen met die opdracht, maar ook een deel van dat geld (of inzet) gebruiken om iets goeds te doen voor de samenleving. Dit kan door banen te bieden aan mensen die anders misschien langs de zijlijn blijven staan. Zo slaan we twee vliegen in één klap: het bedrijf krijgt werk, en mensen die moeilijk aan een baan komen, krijgen een kans om aan de slag te gaan.

Powered by BetterDocs