Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): Wat betekent het voor uw bedrijf?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om transparant te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en de sociale impact van hun activiteiten. Vanaf 2024 geldt deze verplichting voor beursgenoteerde bedrijven en grote ondernemingen die voldoen aan minstens twee van de volgende criteria: meer dan €40 miljoen omzet, een balanstotaal van meer dan €20 miljoen, of 250+ werknemers.

Stap voor stap naar transparantie

De CSRD-richtlijn wordt gefaseerd ingevoerd. Voor bedrijven die onder de huidige Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vallen, gaat de verplichting in voor boekjaren die starten op of na 1 januari 2024. Andere grote bedrijven vallen onder de verplichting vanaf 2025, terwijl beursgenoteerde mkb’s, kleine kredietinstellingen en verzekeringsondernemingen tot 2026 de tijd hebben. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om zich voor te bereiden en te voldoen aan de nieuwe rapportage-eisen.

Impact op bedrijven

Het doel van de CSRD is om bedrijven aan te moedigen om verantwoorde en duurzame bedrijfspraktijken te ontwikkelen en deze transparant te rapporteren. Bedrijven moeten informatie verstrekken over hun milieu- en sociale prestaties, wat onafhankelijk getoetst moet worden door een accountant. Deze verplichting zal niet alleen bedrijven dwingen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact, maar het zal ook zorgen voor meer transparantie richting stakeholders, zoals investeerders, klanten, werknemers en toezichthouders.

Bedrijven die nu al stappen ondernemen richting duurzaamheid en Social Return, hebben een voorsprong. Degenen die vooroplopen, kunnen profiteren van een verbeterde reputatie en het vertrouwen van stakeholders. Bovendien zorgt een goed uitgewerkt duurzaamheidsbeleid voor meer kansen op lange termijn, zowel in termen van bedrijfsgroei als maatschappelijke impact.

Social Return als onderdeel van duurzaamheidsrapportage

Bij SROI Specialist begrijpen we dat Social Return een essentieel onderdeel is van een duurzaamheidsstrategie. Voor bedrijven die willen voldoen aan de CSRD-richtlijn, biedt Social Return de mogelijkheid om concreet bij te dragen aan maatschappelijke doelen, zoals werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze SROI Quickscan en rapportagetools helpen bedrijven om inzicht te krijgen in hun Social Return verplichtingen, inspanningen en mogelijkheden. Dit maakt het eenvoudiger om de voortgang te monitoren en te rapporteren volgens de eisen van de CSRD.

Tijdig voorbereiden op de CSRD

Bedrijven die nog niet klaar zijn voor de CSRD, doen er goed aan nu al te starten met het opstellen van een duurzaamheidsstrategie. Dit kan inhouden dat bedrijven hun Social Return verplichtingen onder de loep nemen, hun rapportages verbeteren en actief bijdragen aan een inclusieve en duurzame bedrijfsvoering.

De verplichtingen van de CSRD brengen niet alleen uitdagingen, maar ook kansen met zich mee. Door proactief te voldoen aan de richtlijnen, kunnen bedrijven hun concurrentiepositie versterken, hun reputatie verbeteren en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

Heeft u vragen over hoe uw bedrijf zich kan voorbereiden op de CSRD-richtlijn en hoe Social Return een rol kan spelen in uw duurzaamheidsbeleid? Neem contact op met SROI Specialist voor advies en ondersteuning bij het integreren van Social Return in uw bedrijfsvoering en het voldoen aan de nieuwe rapportage-eisen.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over hoe de CSRD-richtlijn uw bedrijf beïnvloedt en hoe u zich hierop kunt voorbereiden? SROI Specialist helpt u graag verder met tools en advies om Social Return en duurzaamheid een vaste plek te geven in uw bedrijfsstrategie. Neem vandaag nog contact met ons op!

Ga naar de bron van deze blog.