Hoe jij werk maakt van Social Return en jouw bedrijf en de samenleving versterkt

Hoe jij werk maakt van Social Return en jouw bedrijf en de samenleving versterkt

Met jouw bedrijf een positieve Social Impact maken. Dat is precies waar Social Return om draait. In deze blog ontdek je wat Social Return is, hoe het werkt en welke voordelen het kan bieden voor zowel jouw bedrijf als de gemeenschap.

Social Return: Investeren in mens en maatschappij

Als ondernemer is het streven naar winstgevendheid vanzelfsprekend. Maar wat als ik je vertel dat er een manier is om nog meer te bereiken? Social Return biedt bedrijven de mogelijkheid om niet alleen economische waarde te creëren, maar ook sociaal-maatschappelijke impact te genereren. Het houdt in dat bedrijven bij aanbestedingen en projecten verplicht worden om een bepaald percentage van de opdracht te besteden aan het creëren van werkgelegenheid voor kwetsbare groepen in de samenleving. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn, jongeren zonder diploma of langdurig werklozen.

Voordelen voor jouw bedrijf

Oke, Social Return is een verplichting vanuit een aanbesteding. Maar Social Return biedt ook zeker verschillende voordelen voor jouw bedrijf. Ik zie Social Return dan ook als een ambitie voor bedrijven en wel omdat het verschillende voordelen biedt. Ja, het draagt natuurlijk bij aan een positieve reputatie en merkimago én je kunt aantonen dat je de aangegane verplichtingen vanuit aanbestedingen waarmaakt… maar belangrijker is dat je op deze manier als bedrijf actief bijdraagt aan het verbeteren van de samenleving. Je wordt gezien als een sociaal verantwoorde organisatie, wat potentiële klanten en partners kan aantrekken. Bovendien kan het toepassen van Social Return leiden tot een hogere medewerkerstevredenheid en klanttevredenheid. Immers bewezen is dat teams met een grotere mate van diversiteit beter presteren. Ook geven steeds meer klanten de voorkeur aan bedrijven die Social Impact maken en zijn bereid om met hen samen te werken.

Social Return draagt bij aan een divers en inclusief personeelsbestand. Door kansen te bieden aan kwetsbare groepen, creëer je een inclusieve werkomgeving en vergroot je de diversiteit binnen je team. Dit kan leiden tot meer creativiteit, innovatie en een betere besluitvorming. Om nog maar niet te spreken van Social Return als een van de oplossingen voor schaarste op de arbeidsmarkt … er staat nog zoveel kennis en kunde aan de zijlijn …

Voordelen voor de samenleving

Naast de voordelen voor jouw bedrijf, heeft Social Return ook een positieve impact op de samenleving. Het creëert kansen voor mensen die anders moeilijk aan werk zouden komen. Door deze mensen in dienst te nemen, geef je hen de mogelijkheid om hun vaardigheden te ontwikkelen, werkervaring op te doen en financieel onafhankelijk te worden. Dit heeft niet alleen een directe impact op hun leven, maar ook op hun families en de bredere gemeenschap.

Bovendien draagt Social Return bij aan het verminderen van sociale ongelijkheid. Het helpt de kloof te overbruggen tussen kansrijke en kansarme groepen in de samenleving. Door middel van opleidingen, trainingen en begeleiding krijgen kwetsbare groepen de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen en een betere toekomst op te bouwen.

Hoe kun je beginnen?

Ben je geïnspireerd geraakt om Social Return toe te passen in jouw bedrijf? Hier zijn een paar praktische tips om te beginnen:

  • Onderzoek de mogelijkheden: Leer meer over Social Return. De toepassing kan per regio nog al eens verschillen. Identificeer in welke gewonnen aanbestedingen een Social Return verplichting is opgenomen en/of stel Social Return doelen die u als organisatie de komende tijd wil behalen.
  • Identificeer partners: Zoek samenwerkingen met gemeenten, sociale (lokale) initiatieven, bedrijven waarbij u sociaal kunt inkopen en andere bedrijven die zich richten op het maken van Social Impact. Bundel kennis en mogelijkheden om Social Return succesvol te implementeren.
  • Creëer interne bewustwording: Betrek jouw medewerkers bij de Social Return doelstellingen van de organisatie. Leg uit wat Social Return inhoudt, waarom je het zo belangrijk vindt en hoe jouw medewerkers aan de ambitie kunnen bijdragen.
  • Ontwikkel trainingsprogramma’s en voorzie in stageplaatsen: Investeer in opleidingen en trainingen om de vaardigheden van kwetsbare groepen te ontwikkelen en hen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Onderzoek de mogelijkheden om stagiaires in te zetten. Zo draagt u ook bij aan de stap die zij nog richting de arbeidsmarkt gaan zetten.
  • Meet en evalueer de impact: Stel meetbare doelen en monitor de voortgang van jouw Social Return-doelen en -ambitie. Maak een rapportage en deel de resultaten met jouw eigen medewerkers, jouw samenwerkingspartners en opdrachtgevers. Deel successen en inspireer anderen.

Ik merk dat ondernemers Social Return nog vaak een moeilijk en complex onderwerp vinden. Daarom helpt SROI Specialist jou om snel meer kennis van Social Return te krijgen en dit toe te passen in jouw organisatie. Zo maak je snel de stap van SROI-verplichting naar een SROI-ambitie, draag je bij aan Social Impact en benut je de voordelen van Social Return.

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog, maak werk van Social Return.