Niet invullen van Social Return van invloed op volgende gunningen

De evolutie van de SROI-verplichting: van inspanningsverplichting naar resultaatverplichting

Social Return (SROI) verplichtingen worden steeds prominenter in aanbestedingen. Waar het eerder voldoende was om te laten zien dat u uw best deed, is het nu een resultaatverplichting geworden, vaak vergezeld van boeteclausules. Dit betekent dat aantoonbare resultaten vereist zijn, anders riskeert u boetes en negatieve gevolgen voor toekomstige aanbestedingen. Het nakomen van SROI-verplichtingen is dus niet alleen een wettelijke eis, maar ook essentieel voor uw geloofwaardigheid. Nu als opdrachtnemer, maar ook voor volgende inschrijvingen op aanbestedingen.

Waarom boetes rond Social Return verplichtingen zelden besproken worden

Hoewel u misschien zelden hoort over boetes voor het niet naleven van Social Return verplichtingen, zijn ze zeker aanwezig. Bedrijven zijn vaak terughoudend om toe te geven dat ze de verplichting niet hebben nageleefd, vooral wanneer dit betrekking heeft op het niet helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toch handhaven overheidsinstanties steeds strenger. Boetes komen vaak tot uiting als het verplicht overmaken van het boetebedrag aan een sociaal initiatief van de gemeente. Heeft u al een herinnering ontvangen over uw Social Return verplichting? Wacht niet, onderneem direct actie en voorkom zo hoge kosten.

Het belang van geloofwaardigheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Maar, zelfs als er geen boeteclausule is opgenomen, is het nakomen van Social Return verplichtingen belangrijk. Niet alleen vanwege de achterliggende belangrijke sociale gedachte, maar ook voor uw geloofwaardigheid. Maatschappelijke thema's zoals MVO, arbeidsmarktparticipatie en circulariteit zijn steeds vaker onderdeel van aanbestedingen, al dan niet verpakt in grotere thema's als SDG's, CSRD of Social Impact.

Als u in een eerdere opdracht niet voldeed aan uw Social Return verplichting, kan dit uw geloofwaardigheid en kansen op toekomstige opdrachten negatief beïnvloeden, zelfs zonder dat dit expliciet wordt benoemd in de beoordeling. Staat u bij het beoordelingsteam bekend als een organisatie die de gemaakte afspraken, zoals een Social Return verplichting, niet nakomt, dan hoef ik u niet te vertellen dat zoiets - al dan niet onbewust - zal meewegen in een beoordeling.

Vermijd risico's en maak vandaag nog werk van Social Return

Om boetes te voorkomen en uw reputatie te beschermen, is het essentieel om direct actie te ondernemen. Maak de omvang van uw Social Return verplichtingen inzichtelijk, stel een concreet plan op en rapporteer aan de betreffende overheidsinstanties. Social Return is niet iets om te negeren; het kan uw toekomstige succes beïnvloeden. Ziet u door de bomen het bos niet meer of heeft u geen idee welke invulmogelijkheden er allemaal zijn? Of heeft u gewoon hulp nodig bij het naleven van uw Social Return verplichtingen? Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning.


SDG10 Ongelijkheid verminderen

Ik richt me in enkele blogs specifiek op de vertaling van de SDG’s (de duurzaamheidsdoelstellingen zoals opgesteld door de Verenigde Naties) naar de toepassing van Social Return in Nederland. Daarbij ga ik in op de manier waarop bedrijven met Social Return een bijdrage kunnen leveren aan de SDG’s.

In deze blog ga ik in op de relatie tussen SDG10 ‘Ongelijkheid verminderen’, ofwel hoe draag je met Social Return bij aan SDG10?

Het verminderen van ongelijkheid is een fundamenteel streven en SDG10, 'Ongelijkheid verminderen', is een belangrijke pijler van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Social Return is een krachtig initiatief dat bedrijven aanmoedigt om social impact te creëren en te realiseren bij hun projecten en uitvoering van overheidsopdrachten.

Social Return en inclusieve werkgelegenheid

Social Return biedt bedrijven de kans om inclusieve werkgelegenheid te stimuleren en kwetsbare groepen te ondersteunen op weg naar de arbeidsmarkt. Door kansen te bieden aan langdurig werklozen, jongeren zonder diploma, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen met een (arbeids)beperking, kunnen bedrijven bijdragen aan het verminderen van ongelijkheid en het vergroten van economische kansen.

Social Return en sociale initiatieven

Social Return nodigt bedrijven uit om te investeren in (lokale) sociale initiatieven of hieraan deel te nemen. Door bijvoorbeeld Sociaal Inkopen kunnen bedrijven een positieve impact hebben op de samenleving en bijdragen aan het verwezenlijken van SDG10.

Social Return en bedrijfsreputatie

Het omarmen van Social Return versterkt niet alleen de reputatie van bedrijven, maar bouwt ook betrokken en gemotiveerde teams op. Medewerkers voelen zich trots om bij te dragen aan een hoger doel en zijn geïnspireerd door een inclusieve en rechtvaardige werkomgeving. Men geeft de voorkeur om te werken bij een organisatie die ergens voor staat. Waarbij men zich kan vinden in de waarden van het bedrijf.

Het grotere belang van SDG10 en Social Return

SDG10 en Social Return gaan verder dan bedrijfsbelangen. Het draait om het bieden van hoop en perspectief aan mensen die vaak worden buitengesloten. Het is een kans om obstakels te overwinnen en gelijke kansen te creëren voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of omstandigheden.

Een krachtige beweging naar actie en verandering

Het omarmen van SDG10 en Social Return creëert een krachtige beweging die verder gaat dan woorden alleen. Het gaat om actie, om verandering, om het maken van een verschil. Durf vandaag nog de eerste stap te zetten. Maak werk van Social Return en draag bij aan het verminderen van ongelijkheid!


SDG10 en Social Return vormen een krachtige combinatie om ongelijkheid te verminderen en een rechtvaardige, inclusieve samenleving te bevorderen. Door Social Return te omarmen, kunnen bedrijven niet alleen hun reputatie versterken en gemotiveerde teams opbouwen, maar ook een positieve maatschappelijke verandering teweegbrengen. Het gaat om het creëren van kansen voor degenen die het het hardst nodig hebben en het realiseren van een samenleving waarin iedereen gelijke krijgt om te bloeien.