Social Return vraagt om meer aandacht

De toepassing van Social Return is de afgelopen jaren toegenomen in Nederlandse aanbestedingen. Steeds meer aanbestedende diensten stellen eisen aan de sociale impact van hun leveranciers, bijvoorbeeld door het creëren van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, het bieden van stageplaatsen of het ondersteunen van maatschappelijke projecten. Ook wordt Social Return steeds vaker opgenomen in contractvoorwaarden en prestatie-indicatoren.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel bedrijven nog onvoldoende kennis hebben over Social Return en hoe zij hieraan kunnen voldoen in aanbestedingen. Dit kan leiden tot boetes en kan de kansen op het winnen van aanbestedingen verminderen.

Kennisgebrek bij bedrijven

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bedrijven nog onvoldoende kennis hebben over Social Return. Ongeveer 60% van de bedrijven is niet bekend is met de term Social Return en slechts 20% van de bedrijven gaat actief aan de slag met Social Return in hun bedrijfsvoering. Dit is zorgwekkend, aangezien Social Return steeds vaker wordt opgenomen als eis in aanbestedingen en bedrijven hieraan moeten voldoen om kans te maken op het winnen van een opdracht.

Het belang van voldoende kennisniveau

Het is belangrijk dat bedrijven voldoende kennis hebben van Social Return om aan de eis te kunnen voldoen en boetes te voorkomen. Door voldoende kennis te hebben, kunnen bedrijven hun bedrijfsvoering hierop aanpassen en kunnen zij invulling geven aan de eis van Social Return in aanbestedingen. Het niet voldoen aan de eis van Social Return kan leiden tot boetes en kan de kansen op het winnen van aanbestedingen verminderen.

Daarnaast kan voldoende kennis van Social Return ook leiden tot nieuwe kansen voor bedrijven. Door invulling te geven aan Social Return kunnen bedrijven bijvoorbeeld bijdragen aan het verminderen van werkloosheid en armoede en kan dit bijdragen aan een positieve uitstraling van het bedrijf.

Hoe kunnen bedrijven hun kennisniveau verbeteren?

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven hun kennisniveau van Social Return kunnen verbeteren. Een mogelijkheid is het volgen van cursussen en trainingen over Social Return. Hierbij kunnen bedrijven kennis opdoen over de achtergrond en de toepassing van Social Return in aanbestedingen en kunnen zij leren hoe zij invulling kunnen geven aan de eis van Social Return.

Daarnaast is het ook belangrijk dat bedrijven zich verdiepen in de specifieke eisen van de betreffende aanbesteding en in contact treden met de betreffende aanbestedende dienst om hun kennis te vergroten. Door in gesprek te gaan met de aanbestedende dienst, kunnen bedrijven een beter begrip krijgen van de eisen en verwachtingen rondom Social Return en kunnen zij beter invulling geven aan deze eisen in hun inschrijving.

De trainingen van SROI Specialist

Ben jij als ondernemer, bidmanager, recruiter of beleidsmedewerker betrokken bij aanbestedingen en wil jij meer weten over Social Return? Wil je invulling geven aan Social Return in aanbestedingen en zoek je ondersteuning bij de uitvoering hiervan? Of heb je geen Social Return verplichting maar wil je toch de social impact van jouw organisatie vergroten?

Onze trainingen bieden de oplossing. In onze interactieve en praktijkgerichte trainingen leer je alles over Social Return en het vergroten van de social impact van jouw organisatie. We behandelen onderwerpen als de achtergrond en de toepassing van Social Return, de eisen die gesteld worden in aanbestedingen en hoe je invulling kunt geven aan Social Return in de uitvoering.

Onze trainingen worden gegeven door ervaren trainers met veel kennis van Social Return en aanbestedingen. We bieden verschillende trainingen op maat, afhankelijk van jouw wensen en behoeften. Zo kun je kiezen voor een basistraining, een verdiepingstraining of een training op maat. Ook is het mogelijk om in-company trainingen te organiseren voor jouw organisatie.

Onze trainingen zijn gebaseerd op de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van Social Return en aanbestedingen en zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Na de training ben je volledig op de hoogte van de eisen en mogelijkheden rondom Social Return en kun je hieraan voldoen in aanbestedingen.

Interesse? Download onze brochure voor meer informatie over onze trainingen of neem direct contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op maat.